Z besedo »trmast« mi lastniki psov pogosto opišejo svojega psa, ki ne naredi tistega, kar zahtevajo od njega. Mogoče pes vleče na povodcu, mogoče se ne želi usesti, ko mu rečejo ali v nedogled ponavljajo »sedi«, mogoče se ne želi uleči, ko mu rečejo »prostor« ali pa npr. še vedno dela tisto, kar ne bi smel, ko mu večkrat rečejo »ne« in ga kregajo.

Mislim, da je veliko enostavneje dati psu nalepko, da je trmast kot pa se lotiti bistva problema. Pravzaprav še nisem srečala trmastega psa. Poznam pa veliko trmastih lastnikov psov.

SSKJ definira trmo kot: “nepopustljivo vztrajanje pri kakem stališču, ravnanju, mnenju kljub dokazom o neustreznosti takega stališča, ravnanja, mnenja“.

Ste še vedno prepričani, da ima vaš pes mnenje ali stališče, da se mu ni treba usesti, kljub temu, da naj bi vedel, da je to v tistem trenutku neustrezno? Ni dokazano, da bi imeli psi možganske funkcije tako visoko razvite, da bi jim omogočale tako napredno razmišljanje.

Pes, ki ga lastnik označi za trmastega, je kvečjemu:

  • Zdolgočasen

  • Mogoče ne razume, kaj mu lastnik govori

  • Lahko da je utrujen ali nemotiviran, da bi naredili zahtevano
  • Lahko je fizično nezmožen narediti, kar lastnik hoče, lahko ga kaj boli
  • Še najpogosteje je pes pod pritiskom in stresom in se takrat odklopi, ker lastnik preveč govori in psa ne uči na pravilen način

In kaj pove to o lastniku? Običajno lastnik z oznako, da je pes trmast podzavestno ali zavestno opraviči svojo lastno neuspešnost pri učenju psa. Če pes ne naredi, kar lastnik zahteva, kaj to pomeni za lastnika in njegovo samopodobo?

Vsi si želimo imeti nadzor nad okolico in sabo, saj nam to daje temeljni občutek varnosti, to je ena osnovnih človekovih potreb. Naši psi (kot tudi otroci) so pogosto naše ogledalo… kaj si bodo drugi mislili, če moj pes ne uboga, če ga ne znam vzgojiti?

Nenazadnje vsak lažje sprejme, da je pes trmast kot pa si prizna, da sam nečesa ne zmore ali ni sposoben psa naučiti nečesa. Da potrebuje pomoč. To pa je naš temeljni strah, ki se pojavi v takšnih situacijah (še posebej kadar smo pod pritiskom drugih ljudi, nas kdo opazuje)… strah, da bi izpadli nesposobni ali neumni. Pa to nismo! Le naučiti se moramo, kako je prav. In dovoliti, da nam kdo pomaga.

Tudi zato priporočam učenje s klikerjem, saj zna večina lastnikov potem, ko se pravilno nauči tehnike in razume, kako se psi učijo, pravilno ujeti in nagrajevati vedenja, ki jih želijo, izbirati ustrezno motivacijo in tudi prepoznati znake stresa. Večina ljudi, ki psa pravilno učijo s klikerjem, tudi omeji svoje pogovarjanje s psom pri učenju, kar lahko močno olajša učenje in izboljša odnos med lastnikom in psom, saj komunikacija lažje steče.

Published On: May 29th, 2017 / Categories: vzgoja /