Psi pogosto ližejo – sebe, kot del nege ali iz dolgčasa. Ljudi ker jim dišimo oziroma kot znak naklonjenosti. Svoje pasje prijatelje, ko se jim dobrikajo.

Njihovo željo po lizanju pa lahko izkoristimo tako, da jih zaposlimo, hkrati pa popestrimo hranjenje.

Igrače za lizanje

Na trgu je veliko igrač, ki omogočajo, da jih napolnite z nečim slastnim, psi pa morajo to polizati. Med najbolj priljubljenimi je klasični Kong, igrača iz debele gume v katero se lahko natlači hrano, psi pa imajo cel žur, da to spravijo ven. Vse več se pojavlja tudi Lickymat-ov (podlog za lizanje), na katere se lahko razmaže vse mazave vrste hrane, psi pa jih morajo temeljito prelizati.

Sila sicer obožuje vse vrste hrane, ne glede na to, kako ji jo serviramo. Ima pa zadnje čase najraje Trixie Snack Snake, ki ji ga napolnim s konzervo ali kuhanim mesom. S svojim velikim jezikom ima vsaj pol ure dela, da jo izprazni.

Kaj pa, če doma nimamo primerne igrače? Improviziramo!

Vaš novi lickymat lahko postane recimo gumiran tepih za v avto. Ravno dovolj ima utorov, da bo kužkom izziv lizati iz njega (seveda ga pred uporabo ne pozabite temeljito očistiti).

Podobno se lahko znajdete s silikonskimi pekači ali modeli za praline. Pokrovčke plastičnih posod ali zamaške od plastenk lahko prilepite na pladenj in hrano namažete po njih in vmes. Imate kakšno žogico s špicami, bunkami ali utori? Namažite jo s pašteto in servirajte!

Dvojna uporabnosti – žoga za masažo in pasja igrača!

In konec koncev, tudi podplat starega pohodnega čevlja bi lahko prav dobro služil kot igrača za lizanje. Pobrskajte doma! Karkoli z robovi ali utori se lahko z malo domišlije spremeni v pasjo igračo.

Opozorilo: Večina proizvajalce igrač priporoča, da se psov z njihovimi igračami ne pušča samih, da nebi slučajno odgriznili dela igrače in se z njim poškodovali. Isto velja tudi za improvizirane igrače. Bodite vsaj v bližini svojih psov, da lahko preprečite njihovo uničevanje oziroma ukrepate, če gre kaj narobe.

Ok, igrače imamo…kaj pa lahko na njih namažemo?

Karkoli! Pasje konzerve, paštete, kuhano meso, kuhano zelenjavo, sadje (banana njam!) mlečne izdelke (skuto, jogurt, cotage cheese, mascarpone,…), če kuža drugega ne sme tudi npr. namočene brikete. Ali pa ponudite mešane okuse – mascarpone z banano, skuta s surovim jajcem, pasjo konzervo z ovsenimi kosmiči, kuhano meso z zelenjavo. Pustite domišliji prosto pot in ustvarite zanimive okuse za svojega psajega gurmana.

Ideja za polnjenje Konga: čisto na dno nasujemo nekaj briketov, čez damo žlico ali dve kuhanega mesa in do vrha napolnimo s skuto. Če vaši kužki čisto prehitro zaključijo z lizanjem lahko Kong napolnite, zamrznete in nato postrežete psu – ker se hrana počasi tali bo zabava vašega psa trajala še dlje.

Iba v akciji! Njen Kong je napolnjen s surovim mletim mesom, pomešanim s kuhanim korenčkom.

Po vsem trudu, da bodo iz vseh kotičkov in zarez polizali svoje najljubše dobrote bodo nekateri prijetno utrujeni, drugi, ki rabijo več zaposlitve, pa vam bodo dali vsaj malo časa, da opravite svoje obveznosti preden se jim ponovno posvetite.

Veselo lizanje!

Published On: March 17th, 2020 / Categories: aktivnosti, zaposlitve /