V prejšnjih prispevkih smo temeljito obdelali, kaj lahko psi počnejo z gobcem, tokrat pa je na vrsti nos. Voh je čut, ki je pri psih najbolj izrazit. Verjetno ste že opazili, da redko ali pa celo nikoli ne tavajo brez cilja. Ponavadi dajo nos na tla in gredo za njim. Včasih hodijo v eno smer, ki jo sunkovito spremenijo, ker zavohajo nekaj zanimivega.

Primarno je nos namenjen zaznavi morebitnih groženj, iskanju hrane in potencialnih »partnerjev«. Danes ljudje pasji nos izrabljamo za različne namene – iskanje drog, eksplozivov in pogrešanih oseb ter tudi za »športno iskanje«. Tokrat se bomo osredotočili na najlažjo za domačega uporabnika – iskanje hrane.

Igrače

Najbolj priljubljena in najbolj poznana igrača za vohanje je definitivno Snuffle mat (v Puppylandu bolje poznanim pod imeno šnof), ki ga najdemo tudi v izvedbi žoge ali odeje z različnimi izzivi za psa.

Puppyland - za nosom

Baxi uživa v šnofanju po šnofu!

Zanimive so tudi igrače, v katero se lahko da brikete ali priboljške, psi pa jih morajo kotaliti, da padejo ven. Da bodo psi res morali uporabiti nos jim jo napolnite in dajte zunaj na travi. Ko bodo briketki padali ven, jih psi ne bodo videli in jih bodo morali izvohati preden jih pojejo.

Puppyland - za nosom

Z nosom za žogo!

Improvizacija

Tudi brez igrač imate veliko možnosti za skrivanje hrane. Lahko pest priboljškov ali pa kar del obroka stresete v travo ali gosto podrastje in noskanje se začne!

Najbolj srečen kuža na svetu!

Nastavite mu nekaj različnih škatel – nekatere brez pokrova, druge delno pokrite, nekaj takšnih, ki se zaprejo s stranicami, nekaj velikih, nekaj malih. V nekatere skrijte priboljške in…žurka!

Vzamete par jogurtovih lončkov in v dno naredite nekaj lukenj (odlično se obnesejo tudi prazni plastični lončki za rože). Psa naučite, da se usede zraven lončka, pod katerim so priboljški, poje pa jih lahko šele takrat, ko vi lonček dvignete. Postopoma dodajajte čedalje več lončkov, priboljški pa so vedno samo pod enim.

Kimi, ko se je še učila nakazovati pravi lonček.

Namesto priboljškov lahko nekje v stanovanju skrijete žvako, psom, ki imajo radi igrače pa npr. najljubšo žogo. Pošljete ga iskat in ko najde dobroto, se lahko z njo igra ali jo prežveči.

Lahko pa noskanje tudi vpeljete v trening. Recimo – povelje čakaj. Kužku rečete naj čaka, vi se umaknete, v travo skrijete nekaj priboljškov, se vrnete do psa, ga pohvalite, za nagrado pa pa ga pošljete iskat. Tako nagrada ni le priboljšek ampak tudi možnost uporabe nosu.

Čakaj!

In ker sem prepričana, da trenutno nikomur ne primanjkuje wc papirja 😉 lahko prihranite nekaj praznih rol. Vanje skrijete hrano, jih prepognete in skrijete po stanovanju ali dvorišču. Trojni bonus! Uporabili bodo nos, raztrgali bodo rolico, pa še priboljške bodo dobili!

Mmmm diši po zadovoljnih pasjih noskih.

Published On: March 24th, 2020 / Categories: aktivnosti, pasji nos, zaposlitve /